Як влаштувати чаювання по-королівськи

0
15

Англія — ​​законодавець світової чайної традиції. Чаювання тут — це цілий ритуал, якому слід навіть королівська родина. Разом з експертами бренду RICHARD ми розібралися, як п’ють чай в сім’ї принца Гаррі і як повторити англійське чаювання у себе вдома.

Правило 1. Перша чашка — не встаючи з ліжка

Найміцніший чай в королівській родині п’ють відразу після пробудження. Як правило, це бленд з двох-трьох сортів чаю, як, наприклад, чай RICHARD Royal English Breakfast. У будинку Єлизавети II близько 6 ранку, в будинку Гаррі — в 7-8 годин. Чай приноситься на спеціальному підносі: крім фарфорового чайника на ньому незмінно стоїть молочник і блюдце з печивом.

Факт

За однією з легенд моду на ранковий чай ввела королева Вікторія. Спочатку пити такий чай було прийнято строго в 6 ранку. Але потім правила стали більш гнучкими: зараз ранковий чай п’ють приблизно за півтори години до сніданку.

Правило 2. Молоко — після чаю

Що наливати першим? Молоко або чай? Ці суперечки ведуться в Англії століттями. У королівській родині порядок абсолютно певен: спочатку чорний чай, потім молоко. Зелений і білий чай п’ють рідко і завжди без молока.

Факт

Традиція наливати молоко до чаю з’явилася в Англії в XVIII столітті, в епоху моди на фарфор. Аристократи дуже дорожили цінної посудом і побоювалися, що тонкий матеріал забарвиться від чаю, і тому першим наливали молоко. У королівській родині фарфор, звичайно, теж бережуть, але не настільки, щоб демонструвати це.

Правило 3. Вершки — намазуємо на хліб

Рідкі вершки в королівській родині не вживають. Замість них — традиційні clotted cream: дуже густі, ситні і смачні. В чай їх не додають (вони там просто не розчиняться), але намазують на несолодкі булочки — Сконе.

Факт

Сlotted cream — це фермерський продукт, який готують в двох графствах: Девонширі і Корнуол. Причому обидва графства вважають себе родоначальниками рецепта.

Правило 4. Чохол — одягаємо на чайник

Щоб зберегти тепло напою, фарфоровий чайник під час чайної церемонії накривають чохлом: в’язаним, тканинним, повстяним. Дизайн, зрозуміло, повинен відповідати загальному стилю сервірування. У королівській родині вітаються, як правило, світлі непомітні тони.

Факт

В королівської традиції перед заварюванням напою чайник пару хвилин прогрівається на каміні. Якщо каміна у вас немає, чайник можна традиційно ошпарити окропом. Заварка засипається з розрахунку 1 ложка на чашку. При цьому заварюється чай не менше 5 хвилин, щоб лист встиг розвернутися і екстрагуватися. Чорний прийнято заливати тільки що скипіла водою, зелений — кип’яченою водою 85 градусів і заварювати по смаку.

Правило 5: Дотримуємося «правило етажерки»

Трирівнева етажерка — обов’язкова частина сервіровки під час п’ятигодинного чаю. Порядок розташування страв завжди один? На нижній тарілці міні-сендвічі, їх їдять першими. На середньому ярусі — Сконе, традиційні прісні булочки. Нагорі солодощі — тістечка і кекси. Порядок дегустації зверху вниз: спочатку пробуємо сендвічі, потім Сконе, а в самому кінці — солодощі.

Факт

Сливки і джем призначені для Сконе. А ось що намазувати першим, справа принципу. У родині Єлизавети дотримуються Девонширского методу: спочатку джем, потім вершки, в сім’ї Гаррі — Корнуольського: спочатку вершки і тільки потім джем.

Правило 6: Чи не запізнюємося і не брешемо

післяобідній чаювання відомо також як five-o’clock. У родині королеви пити чай намагаються традиційно в п’ять, і запрошені гості намагаються приходити заздалегідь — на п’ять хвилин раніше. Обговорювати можна погоду, особливості частування, смакові властивості чаю і майже ніколи — політику і світські новини.

Факт

В XIX столітті під час чаювань в Англії складалися «меню бесід», в яких перераховувалися три-чотири можливі теми. Це дозволяло смол-току дотримуватися русла і не йти занадто далеко.

Правило 7: Їжа до чаю — немає, шампанське — так

накидається на закуски перед чаєм некрасиво. У королівській родині спочатку роблять ковток, щоб оцінити смак і аромат напою, і вже потім приступають до дегустації страв. А ось шампанське, яке нерідко подають під час п’ятигодинний церемонії в англійських ресторанах (і нерідко — в будинку Єлизавети), прийнято пробувати до всього як аперитив.

Правило 8: Кожному чаю — свого часу

Незважаючи на популярність зелених сортів чаю , в родині Єлизавети їх майже не п’ють (данина традиції), а чорні сорти заварюють строго свого часу. Якщо ви хочете повторити королівську традицію у себе вдома, то дотримуйтеся такого розпорядку: чорний чай з бергамотом (наприклад, RICHARD Lord Grey) — о п’ятій годині, під акомпанемент солодких страв, а міцний чай (RICHARD Royal English Breakfast) — вранці, щоб підбадьоритися. Увечері перед сном прийнято пити чаї з додаванням трав — чебрецю або розмарину. П’ють такі чаї повільно, супроводжуючи бесідою або прослуховуванням спокійної класичної музики. У лінійці RICHARD для таких цілей підійде RICHARD Royal Thyme & Rosemary, дуже м’який, трохи пряний і заспокійливий.

Факт

Важливі атрибути церемонії: біла накрохмалена скатертина, фарфоровий або срібний молочник, вазочка з джемом, вазочки з вершками, ваза з квітами і трирівнева етажерка. Із столових приладів: порцелянова чашка з блюдцем, тарілка для солодощів, срібні ложка, виделка, ніж.

Залиште відповідь

Будь ласка, введіть свій коментар!
Введіть ваше ім'я