Плацента: їсти чи не їсти? Спірний тренд завойовує світ

0
40

На які тільки хитрощі не йдуть сучасні жінки в гонитві за прекрасним! На цей раз мова піде про ультрамодному методі, який став в США справжнім трендом. Нещодавно народили американські знаменитості навперебій розповідають про чудо-засіб, який в найкоротші терміни допомагає повернути їм молодість, красу і здоров’я. І всі ці захоплені відгуки стосуються унікального органу, що утворюється тільки під час вагітності — плаценти. Його-то і потрібно використовувати в якості біологічно активної добавки до їжі.

Зоряні пристрасті

Плаценту після пологів їли актриси Дженьюері Джонс , Алісія Сільверстоун, Маїму Бялик, сестри-двійнята Тамера і Тіа Моурі і навіть мегазірка Том Круз, який спробував «дитяче місце» відразу після народження свій дочки Сурі (молодого батька цікавили не тільки питання краси — такою була вимога його духовних наставників, послідовників саєнтології).

Обіцяла відразу після пологів з’їсти свою плаценту і епатажна світська левиця Кім Кардашьян, однак зважилася вона на це в кінцевому підсумку чи ні, достеменно невідомо.

А ось актриса серіалу «Дівчата» (США) Габі Хоффманн не приховувала того, що зробила: молода мама вразила громадськість відвертим розповіддю про спосіб готування ня чудесного «плацентарного» коктейлю.

Після народження дитини (все відбувалося вдома) акушерка Габі і її дула (так в США називають жінок, які допомагають породіль, заспокоюють їх, роблять масаж, надають майбутнім мамам не медична, а скоріше психологічну допомогу і моральну підтримку) взяли плаценту, обробили її, розрізали на частини і заморозили. Після цього Хоффманн протягом декількох тижнів робила смузі, використовуючи для приготування напою малину, чорницю, банани і … розморожені шматочки своєї плаценти, тобто питання, як приготувати плаценту, в тупик актрису не поставив.

Корисний «субпродукт»

Справедливості заради відзначимо: про те, що плаценту можна їсти, люди знали давно — це широко поширене в деяких культурах. Подібний спосіб відновлення життєвих сил можна назвати традиційним для китайський медицини (в Піднебесній, де їдять практично все, він відомий протягом багатьох сотень років). З цією ж метою, а ще для омолодження організму плаценту їли (і в наші дні іноді їдять! ) В Японії і В’єтнамі. Так що ні про яке акті канібалізму мова в даному випадку не йде, і патологією цей «процес», на думку психіатрів, теж не є.

Що ж являє собою «дитяче місце»? Плацента — це ембріональний орган, щільно «приклеєний» до стінки матки, який починає формуватися в організмі жінки вже через тиждень після зачаття. Плацента необхідна для харчування й дихання зародка, через неї плід отримує різні антитіла до захворювань (так формується його імунітет), вона оберігає дитину від поштовхів та інших механічних впливів. Разом з тим через плаценту плід «повертає» жінці продукти своєї життєдіяльності.

«Дитяче місце» вагою приблизно 0,45-0,8 кг разом з оболонками плоду (послідом) виходить у породіллі слідом за появою на світ малюка. За зовнішнім виглядом плацента нагадує спущений м’яч синюватого кольору товщиною 2-3 см см і діаметром близько 16-18 см.

Які ж корисні для людини речовини вона містить? «Дитяче місце» багате залізом, білками, вітамінами, гормонами (серед останніх і ті, які впливають на лактацію — пролактин і окситоцин). Відзначимо також, що окситоцин відповідає за нашу потребу в близькості і любові, а пролактин, згідно з останніми даними, пов’язаний з серотоніном — гормоном радості і задоволення. Додайте до цього величезний вміст в плаценті іншого антидепресанту — вітаміну В6. Ось чому поїдання «дитячого місця» допомагає не тільки швидко прийти у форму, збільшити вироблення грудного молока, а й впоратися з післяпологовий депресією (по-іншому це стан західні фахівці ще називають «бебі-блюз»).

Як приготувати плаценту?

Крім згаданого фруктового смузі з додаванням шматочків «дитячого місця», в Америці все більшої популярності набуває спосіб висушування плаценти і вживання її у вигляді капсул (інкапсуляція). І доступний цей метод не тільки знаменитостям.

Так, в США є «виробники», які мають спеціальні сертифікати на надання подібних послуг. Наприклад, за $ 250 у відомій дули з Олбані (штат Нью-Йорк) Кари Дель Фавер ви можете придбати «повний пакет», який включає в себе таблетки (капсули) з висушеної і подрібненої плацентою, плацентарну настоянку, витяжку для посилення лактації, а також сушену пуповину на пам’ять. «Готується» плацента по-різному: її можна зварити, використовуючи для цих цілей пароварку, а потім висушити або просто піддати сушінню без попередньої варіння. Обидва способи при строгому дотриманні гігієнічних вимог вважаються безпечними.

Інша дула з Північної Кароліни Джулія МакБерні використовує традиційний китайський спосіб приготування плаценти на пару, причому в окріп вона обов’язково додає імбир. Плацента при цьому повинна бути порізана на тоненькі скибочки. Після обробки парою шматочки плаценти потрібно підсушити (на це йде від 7 до 10 годин), а потім подрібнити в чаші блендері. Одержаний порошок поміщається в капсули — «плацентарна» витаминка для мами готова!

Ті, хто пробував власну плаценту, кажуть, що за смаком вона нагадує печінку. Виходить, що є її зовсім не противно навіть в сирому вигляді (це, до речі, найкорисніший спосіб поїдання «субпродукту»). Ну а після «поїдання» у жінок, за їхніми словами, різко збільшується кількість грудного молока, поліпшується самопочуття, смуток змінюють наснагу і оптимізм, змінюється шкіра — вона стає більш підтягнутою і гладкою, волосся (набувають блиск і додатковий об’єм).

«У мене троє дітей, — розповідає Віра Рігалі, фармацевт з Коннектикуту. — Я прекрасно пам’ятаю свій стан після народження першого малюка, а потім і другого: мені весь час хотілося плакати без причини. Лікарі пояснили мої емоції післяпологову депресію. Після народження молодшого сина Алекса я стала іншою: рідко плачу, дивлюся на багато речей з оптимізмом і взагалі повна сил і енергії. Акушер-гінеколог пояснює це тим, що я стала приймати капсули з плацентою вже через три дні після народження дитини.

Як приготувати плаценту, ви тепер знаєте, однак досвідчені дули попереджають — кожен організм індивідуальний, тому і позитивний ефект від застосування, а також час, який буде потрібно на те, щоб жінки відчули нові зміни свого тіла, можуть відрізнятися. Крім того, плацента не замінить медичних препаратів — їх після пологів призначає мамі лікар.

Так корисно чи ні є плаценту? Точні дані … відсутні

Ну а що ж вчені думають з приводу вживання «дитячого місця»? Серйозні дослідження на цей рахунок в світі не проводилися, але якщо все більша кількість людей і в США, і Європі хочуть поправити своє самопочуття за рахунок поїдання цього «продукту», значить, якась реальна користь від нього все-таки є і вона переважує можливі ризики. (Про плаценті тварин, якими вже давно «балуються» західні знаменитості, наприклад, Дженніфер Еністон, мова в даному випадку не йде).

У Росії поїдання посліду не практикується, більшість вітчизняних гінекологів виступають категорично проти подібної процедури. У наших пологових будинках плаценту як непотрібний біологічний матеріал утилізують.

Про що ж медики можуть сказати з 100% упевненістю, так це про те, що в плаценті містяться стовбурові клітини — їх вчені не так давно навчилися виділяти. При правильній заморожування вони досить довго зберігають свої властивості — це дає, на думку дослідників, людині можливість відтворити в майбутньому свої внутрішні органи. Однак до поїдання плаценти подібний факт вже не має ніякого відношення …

Опитування

А ви хотіли б залишити плаценту після народження дитини, щоб в подальшому вжити її в їжу?

Так, шкода плаценти ще ніхто не довів, а їдять її багато звездиНе знаю, чи зможу я зважитися на подібний зробить крок, я не бачу в поїданні плаценти будь-якої для себе пользиНет, ні за що! Я вважаю що є плаценту — це аморально! А я вже пробувала свою плаценту — отриманий ефект мене вразив!

Залиште відповідь

Будь ласка, введіть свій коментар!
Введіть ваше ім'я