Дієта 5 — харчування при панкреатиті та інших захворюваннях печінки

0
6

Текст: Ольга НатолінаФото: TS / Fotobank.ruТак звана система лікувального харчування «Дієта 5» відноситься до числа методик харчування, які допомагають людям з хронічними хворобами значно полегшити і поліпшити свій стан. Над розробкою кожної з подібних «пронумерованих» дієт потрудився цілий науковий інститут медиків і дієтологів. Так дієта під номером 5 створена спеціально для людей, які страждають захворюваннями жовчного міхура і печінки, хронічною формою гепатиту і панкреатиту. Однак практикувати дієту 5 можна і будучи абсолютно здоровим — для профілактики більшості перерахованих захворювань, а також для Детокс.

Показання для дотримання дієти № 5

Дієта № 5 — широко поширена лікувальна дієта, і основною її метою є нормалізація роботи печінки і підшлункової залози. Раціон харчування при даній дієті складається таким чином, щоб полегшити роботу органів, що входять до групи ризику. Тобто, свідчення для дотримання «дієта 5-ий стіл», в першу чергу, є у людей з хронічними захворюваннями, що гостро потребують нормалізації травлення. Дієту проводять разом з лікуванням, призначеним лікарем, для позбавлення від болю і полегшення неприємних відчуттів.

Дієта 5 не має чітких меж часу, тривалість залежить від стану хворого і в кожному випадку визначається індивідуально. При хронічних захворюваннях лікарі рекомендують застосовувати її досить тривалий час, наприклад, близько півтора-двох років. У разі хронічного гепатиту дієти номер 5 слід дотримуватися протягом усього життя.

Дієта при захворюванні печінки — це не якась новомодна дієта, виснажлива голодом організм людини, це збалансоване і правильне харчування. Дану методику харчування можна використовувати не тільки як лікувальний метод, але і як профілактичний, що в будь-якому випадку буде корисно і, може бути, навіть необхідно для організму. Згідно дієті, кількість жирів, білків і вуглеводів повинно відповідати фізіологічної щоденній нормі і будь-які «переважити» в одну зі сторін не припустимі. У той же час прийом жирної їжі зводиться до мінімуму, так як жирна їжа — серйозне навантаження для печінки.

Особливості дієти 5 при панкреатиті

Як відомо одним з основних пунктів комплексного лікування панкреатиту є лікувальна дієта, а якщо точніше дієта 5. Дієту при панкреатиті призначають з метою нормалізації роботи підшлункової залози і органів травлення. Як правило, сама дієта починається лише на 4-5 день, а в перші дні лікування показано повне голодування.

Головні особливості дієти 5 при панкреатиті:

  • в раціон не входять продукти, які можуть посилити кислотообразование в шлунку (наприклад, консерви і маринади, гострі страви, вироби з житнього борошна, занадто жирні наваристі бульйони);
  • меню повинно відрізнятися підвищеним вмістом білків і обмежувати вживання вуглеводів і жирів (тут має сенс подивитися меню стандартної білкової дієти;
  • всі страви готують в паровому, подрібненому або протертому вигляді (повністю виключається смажене, приготування на грилі);
  • потрібно маленькими порціями, але досить часто, не менше 6-7 разів на день. Не допускати почуття голоду.

Страви дієти 5

При дієті можна готувати різні страви з нежирного м’яса (філе) без прожилок і жирку. Відмінно підійде куряче філе або філе індички. Вживати м’ясо можна в відварному вигляді, так само можна і в запеченому, але тільки спочатку відварити.

З перших страв віддавайте перевагу супів з овочів або круп. Готувати супи необхідно без піджарки овочів, їх можна злегка підсушити на антипригарной сковороді. Борщ тільки зі свіжої, що не кислої капусти.

  • Хлібобулочні вироби тільки з борошна 1-2 сорту, здобну випічку виключити. Якщо хліб, то «вчорашній», злегка підсушений.
  • Яйця допускається включити в раціон, але з обмеженням, на добу не більше 1 жовтка. Добре підійде омлет на пару або запечений.
  • Будь-які страви з нежирного сорти риби, але тільки у вареному вигляді. Можна запікати, але попередньо відварити.
  • Нежирний сир і молоко. Так само підійдуть молочні супи. Нежирні сорти сиру.
  • Соки з ягід і овочів.
  • З круп рекомендовано віддати перевагу вівсянці, гречці, рису. Бобові виключити. Можна готувати плов з овочами.
  • З овочів можна робити салати, тушкувати або вживати у вареному вигляді. Ріпчасту цибулю обробити гарячою водою. У порцію можна додавати не більше 15 грам цибулі.

Дієта 5, при приготуванні їжі, дозволяє використовувати різні олії: вершкове, оливкове, рослинне. З прянощів можна використовувати лист лавровий, ванілін, корицю. Страви дієти 5 можуть бути настільки різноманітними, наскільки ви побажаєте.

Приклади простих рецептів з дієти 5

Котлети м’ясні парові .

Інгредієнти: 150г нежирної яловичини, 20г пшеничного хліба, 2ст молока, 2ч.л. оливкового масла, щіпка солі.

Спосіб приготування: змішати всі інгредієнти, в м’ясний фарш додати дрібку солі. Фарш розділити на маленькі кульки у вигляді котлеток. Викласти котлети на решітку або в спеціальний посуд з подвійним дном, налити воду, щільно закрити кришкою. Готувати на помірному вогні.

Молочний суп-локшина .

Інгредієнти: 100г борошна, яйце, 5г вершкового масла, 5г цукрового піску, 300мл знежиреного молока.

Спосіб приготування: замістити тісто з борошна, води і яйця. Щоб тісто не прилипало до столу під час розкочування і нарізки, його необхідно трохи підсушити, для цього залишити на 10-20 хвилин на столі. Тонко розкачати, і нашаткувати тонку локшину. У кипляче молоко засипати локшину і варити близько 7-10 хвилин. Додати цукор, відставити і дати трохи охолонути. Перед подачею додати вершкове масло.

Ледачі вареники .

Інгредієнти: 100г знежиреного сиру, 20г борошна, 15г цукру, яйце, 5г вершкового масла.

Спосіб приготування: змішати борошно, сир, яйце, цукор. Додати дрібку солі. Отриману масу розкачати в тонкі ковбаски нарізати кільцями. У киплячу підсолену воду покласти вареники. Варити 7-10 хвилин. Перед подачею додати вершкове масло.

Голубці, фаршировані овочами

Інгредієнти: 100г овочевого відвару, 50г білокачанної капусти, 50г моркви, 30г свіжих помідорів, 20г ріпчастої цибулі, 10г свіжої зелені, яйце, 70г рису, 20г борошна, 20г сметани (до 10% жирності).

Спосіб приготування: відокремити листя капусти таким чином, щоб не розірвати і зберегти їх цілісність. Листя обдати окропом. Готуємо начинку: яйце зварити в круту. Змішуємо дрібно нарізані моркву, помідори, цибулю, яйце. Додаємо відварений рис. Готовий фарш загортаємо в листя капусти і викладаємо в посуд. Заливаємо соусом з овочевого відвару, борошна, сметани. Ставимо в духовку і запікаємо 40 хвилин.

20г сметани (до 10% жирності).

Спосіб приготування: відокремити листя капусти таким чином, щоб не розірвати і зберегти їх цілісність. Листя обдати окропом. Готуємо начинку: яйце зварити в круту. Змішуємо дрібно нарізані моркву, помідори, цибулю, яйце. Додаємо відварений рис. Готовий фарш загортаємо в листя капусти і викладаємо в посуд. Заливаємо соусом з овочевого відвару, борошна, сметани. Ставимо в духовку і запікаємо 40 хвилин.

Залиште відповідь

Будь ласка, введіть свій коментар!
Введіть ваше ім'я