Чи можна дітям молоко: правда і міфи про користь молока для дітей

0
33

Всі дорослі і діти за рідкісним винятком знають розхожу і веселу приповідку — «Пийте, діти, молоко, будете здорові!» … Однак у наші дні, завдяки безлічі наукових досліджень, позитивний наліт цього твердження значно потьмянів — виявляється, далеко не всім дорослим і дітям молоко дійсно корисно. Більш того, в деяких випадках молоко не тільки не корисно, але й небезпечно для здоров’я! Так можна чи ні дітям молоко?

Чи можна дітям молоко Десятки поколінь виросли на переконанні, що молоко тваринного походження — один з «наріжних каменів» харчування людини, іншими словами — один з найбільш важливих і корисних продуктів в раціоні не тільки дорослих, але і дітей практично з народження. Однак у наш час на білій репутації молока з’явилося чимало чорних плям …

Чи можна дітям молоко? Вік має значення!

Виявляється, у кожної людської віку свої особливі відносини з коров’ячим молоком (і до речі, не тільки з коров’ячим, але і козячим, овечим, верблюжим і т. П.). І регулюються ці відносини в першу чергу здатністю нашої травної системи якісно перетравлювати це саме молоко.

Суть в тому, що молоко містить в своєму складі особливий молочний цукор — лактозу (висловлюючись точним мовою вчених, лактоза — це вуглевод групи дисахаридов). Щоб розщепити лактозу, людині необхідна достатня кількість особливого ферменту — лактази.

Коли малюк з’являється на світ, вироблення в його організмі ферменту лактази вкрай велика — таким чином природа «продумала», щоб дитина могла отримувати максимум користі і поживних речовин з грудного молока своєї мами.

Але з віком активність вироблення в людському організмі ферменту лактази сильно зменшується (до 10-15 років у деяких підлітків вона практично зникає).

Саме тому сучасна медицина не заохочує вживання молока (НЕ кисломолочних продуктів, а саме безпосередньо самого молока!) Дорослими людьми. У наш час лікарі зійшлися на думці, що вживання молока приносить більше шкоди здоров’ю людини, ніж користі…

І ось тут виникає резонне питання: якщо у новонародженого малюка і немовляти до року вироблення ферменту лактази максимальна за всю його майбутнє життя, чи означає це, що немовлят, за умови неможливості грудного вигодовування, корисніше годувати «живим» коров’ячим молоком, ніж дитячою молочною сумішшю з банки?

Виявляється — ні! Вживання коров’ячого молока не просто не корисно для здоров’я дітей-маляток, а й більш того — таїть в собі масу небезпек. Які ж?

Чи можна молоко дітям до року?

На щастя, чи на жаль, але в умах великої кількості дорослих (особливо тих, хто живе в сільській місцевості) в останні роки склався стереотип, що за відсутності у молодої мами власного молока, малюка можна і потрібно годувати не сумішшю з банки, а розведеним сільським коров’ячим або козячим молоком. Мовляв, це і економічніше, і до природи «ближче», і для зростання і розвитку дитини корисніше — адже таким чином надходили люди споконвіку !. .

Але насправді вживання немовлятами (тобто дітьми до року) молока сільськогосподарських тварин несе в собі величезний ризик для дитячого здоров’я!

Наприклад, одна з найважливіших бід використання молока корови (або кози, кобили, північного оленя — не має значення) в харчуванні дітлахів першого року життя — розвиток важкої рахіту практично в 100% випадків.

Як це відбувається? Справа в тому, що рахіт, як широко відомо, виникає на тлі систематичної нестачі вітаміну D. Але навіть якщо дитині фактично з народження постійно додатково давати цей безцінний вітамін D, але при цьому годувати його коров’ячим молоком (яке, до слова кажучи, і сама є щедрим джерелом вітаміну D), то будь-які зусилля щодо профілактики рахіту будуть марні — що міститься в молоці фосфор, на жаль, і фосфору — майже в 7 разів більше норми. І якщо надлишки кальцію усуваються з організму немовляти без проблем, то ось щоб вивести неабиякі надлишки фосфору, ниркам доводиться задіяти і кальцій, і вітамін D. Таким чином, чим більше молока споживає малюк, тим більше гострий дефіцит вітаміну D і кальцію відчуває його організм.

Ось і виходить: якщо дитина до року харчується коров’ячому молоком (навіть в якості прикорму), він не отримує життєво необхідний йому кальцій, а навпаки — втрачає його постійно і у великих кількостях.

А разом з кальцієм втрачає і безцінний вітамін D, на тлі дефіциту якого у малюка неминуче і розвивається рахіт. Що стосується дитячих молочних сумішей, то в них у всіх без винятку навмисно прибраний весь зайвий фосфор — для харчування немовлят вони за визначенням корисніше, ніж незбиране коров’яче (або козяче) молоко.

І тільки коли дітлахи переростають вік 1 року, тільки тоді їх нирки дозрівають настільки, що здатні вже виводити надлишки фосфору, не позбавляючи організм необхідного йому кальцію і вітаміну D. І , відповідно, коров’яче молоко (а також козяче і будь-яке інше молоко тваринного походження) з продуктів шкідливих в дитячому меню перетворюється в продукт корисний і важливий.

Друга серйозна проблема, яка виникає при вигодовуванні немовлят коров’ячим молоком — розвиток важких форм анемії. Як видно з таблиці, в жіночому грудному молоці вміст заліза трохи вище, ніж у коров’ячому. Але навіть те залізо, що в молоці корів, кіз, овець та інших сільгосптварин все ж таки присутня, організмом дитини не засвоюється взагалі — стало бути, розвиток анемії при вигодовуванні коров’ячим молоком практично гарантовано.

Молоко в харчуванні дітей після року

Однак, табу на вживання молока в житті дитини — явище тимчасове. Уже коли малюк переходить однорічний кордон, його нирки стають цілком сформованим і зрілим органом, електролітний обмін речовин нормалізується і надлишки фосфору в молоці стають для нього вже не такими страшними.

І починаючи з року в раціон дитини цілком можна вводити незбиране коров’яче або козяче молоко. І якщо в період від 1 до 3 років його кількість слід регламентувати — добова норма укладається приблизно в 2-4 склянки незбираного молока — то вже після 3 років дитина має право пити стільки молока в день, скільки йому хочеться.

Строго кажучи, для дітей незбиране коров’яче молоко не є життєво важливим і обов’язковим продуктом харчування — все корисності, які в ньому містяться, дитина може отримати і з інших продуктів.

Тому медики наполягають, що вживання молока обумовлюється лише пристрастями самого малюка: якщо він любить молоко, і якщо не відчуває ніякого дискомфорту після його вживання, то нехай п’є на здоров’я! А якщо не любить, або гірше того — відчуває себе погано від молока, то ваша перша батьківська турбота — переконати бабусю в тому, що і без молока діти можуть рости здоровими, міцними і щасливими …

Отже, коротко повторимо, яким дітям можна абсолютно безконтрольно насолоджуватися молоком, які повинні пити його під наглядом батьків, а які взагалі повинні бути позбавлені цього продукту в своєму раціоні:

Діти від 0 до 1 року: молоко небезпечно для їхнього здоров’я і не рекомендується навіть в малих кількостях (так як надзвичайно великий ризик розвитку рахіту та анемії);

 

  • Діти від 1 до 3 років: молоко можна включати в дитяче меню, але давати його дитині краще в обмежених кількостях (2-3 склянки на добу);
  • Діти від 3 років до 13 років: в цьому віці вживати молоко можна за принципом «скільки хоче — нехай стільки й п’є»;
  • Діти після 13 років: після 12-13 років в організмі людини виробництво ферменту лактази починає поступово згасати, в зв’язку з чим сучасні медики наполягають на вкрай помірному споживанні цільного молока і переході на виключно кисло-молочну продукцію, в якій процеси бродіння вже «попрацювали» над розщепленням молочного цукру.

 

Чи можна дітям молоко: залежить від віку Сучасні медики вважають, що у віці після 15 років приблизно у 65% жителів Землі вироблення ферменту, що розщеплює молочний цукор, знижується до незначних величин. Що потенційно може стати причиною виникнення всіляких проблем і захворювань в системі шлунково-кишкового тракту. Саме тому вживання цільного молока в підлітковому віці (і потім у дорослому віці) вважається з точки зору сучасної медицини небажаним.

Корисні факти про молоко для дітей і не тільки

У висновку наведемо кілька маловідомих фактів, що стосуються коров’ячого молока і його вживанні, особливо дітьми:

  • 1 При кип’ятінні в молоці зберігаються всі білки, жири і вуглеводи, а також кальцій, фосфор і інші мінерали. Однак вбиваються шкідливі бактерії і руйнуються вітаміни (які, справедливості заради варто сказати, ніколи не становили головну користь молока). Так що якщо ви сумніваєтеся в походженні молока (особливо, якщо ви купили його на ринку, в «приватному секторі» і т. П.), Обов’язково прокип’ятіть його перед тим, як давати дитині.
  • 2 Дитині у віці від 1 до 4-5 років бажано не давати молоко, жирність якого перевищує 3%.
  • 3 Фізіологічно людський організм цілком може прожити все життя без цільного молока, зберігаючи при цьому і здоров’я, і ​​активність. Іншими словами, в молоці тваринного походження немає ніяких речовин, які були б незамінні для людини.
  • 4 Якщо дитина захворіла ротавірусної інфекцією, то відразу ж після одужання з його раціону слід повністю виключити молоко приблизно на 2-3 тижні. Справа в тому, що на деякий час ротавірус в організмі людини «відключає» вироблення ферменту лактози — того самого, який розщеплює молочний цукор лактазу. Інакше кажучи, якщо дитини після перенесеного ротавірусу годувати молочними продуктами (в тому числі і грудним молоком!), Це гарантовано додасть йому кілька травних хвороб у вигляді нетравлення, болю в животі, запору або проносу і т.п.
  • 5 Кілька років тому один з найавторитетніших медичних дослідницьких центрів світу — Гарвардська медична школа (Harvard Medical School) — офіційно виключив зі списку продуктів, корисних для здоров’я людини, незбиране молоко тваринного походження. Накопичилися дослідження, які підтверджують, що регулярне і надмірне вживання молока позитивно впливає на розвиток атеросклерозу і серцево-судинних захворювань, а також на виникнення діабету і навіть раку. Проте, навіть медики з престижної Гарвардської школи, пояснили, що помірне і періодичне вживання молока цілком допустимо і безпечно. Йдеться саме про те, що молоко довгий час помилково вважали одним з найважливіших продуктів для життя, здоров’я і довголіття людини, а сьогодні воно втратило цього свого привілейованого статусу, як і місця в щоденному раціоні дорослих і дітей.

Залиште відповідь

Будь ласка, введіть свій коментар!
Введіть ваше ім'я